Dýně Hokaido - ideální podzimní lahůdka

5. 9. 2017 -

Kdo má rád dýni Hokaido, dělá jen dobře. Tato podzimní zelenina je ideální pro všechny, kdo preferují zdravou kuchyni nebo kdo má rád různé zeleninové variace. Navíc, je velmi výživná a ideální pro ty, kteří drží redukční dietu. Šéfkuchař lázeňských hotelů Miramare Luhačovice proto doporučuje pár zajímavých receptů z dýně Hokaido.

Dýně Hokaido je chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček.
Dýně Hokaido je chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček.

Zázrak ukrytý v dýni Hokaido

Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

Recepty z dýně Hokaido

Doporučujeme Vám pár jednoduchých receptů z dýně Hokaido.

Krémová polévka

Potřebujete: 1 větší cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 1 dýni Hokaido (zhruba 500g).

Postup: Na olivovém oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli. Přisypte nahrubo nastouhanou nebo na kostky nakrájenou dýni Hokaido. Slupku neokrajujte, jen důkladně kartáčkem vyčistěte. Chvíli lehce restujte a občasně promíchejte. Podlijte horkou vodou, osolte podle chuti, raději méně. Duste doměkka, cca 10 -15 minut. Uvařenou polévku rozmichujte ponorným mixérem, pro zjemnění můžete na závěr zakápnout i smetanou ke šlehání. 

Placky z dýně Hokaido

Potřebujete: 2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně Hokaido, 1 lžíce hladké mouky,1 lžíce solamylu, 1 vejce, 50 ml mléka, 1 hrst nasekané petrželkysůl a pepř, olej

Postup: Všechny ingredience kromě dýně a oleje smícháme na těstíčko a nakonec k němu přimícháme nahrubo nastrouhanou dýni (neoloupanou). Z těstíčka tvoříme placičky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Hotové dáme na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. 

Bábovka z dýně Hokaido

Potřebujete: 500 g dýně Hokaido, 400 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 2 vejce, 150 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, máslo a hladká mouka na vysypání formy

Postup: Dýni Hokaido oloupeme, vydlabeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, oba cukry, vejce, olej a promícháme. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou a nalijeme polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta přimícháme kakao a vlijeme na světlé těsto. Chceme-li vytvořit v bábovce barevné ornamenty, krátce promíchneme obě těsta špejlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Hotovou bábovku poznáme tak, že do ní zapíchneme špejli, pokud se na ni nepřilepí žádné těsto, je hotovo.